Te afli aici
Acasa > Vocea editorului > Analize tactice > Analiza: City vs Chelsea

Analiza: City vs Chelsea

Chelsea a suferit prima înfrângere sub comanda lui Roberto Di Matteo, pierzând pe Etihad cu 2-1 în fața celor de la Manchester City. Nu este nimic stupefiant, fabulos sau neașteptat – City este neînvinsă pe prorpiul teren de 25 de meciuri, iar cifrele spuneau că Chelsea avea doar 23% șanse să nu piardă acest meci.
Totuși, în ultimele 15 minute Chelsea era în avantaj, însă până la final cele 3 puncte s-au pierdut. Ar fi putut fi cea mai importantă victorie din acest sezon însă  la final s-a transformat într-o înfrângere frustrantă.

Echipa si formula de start:

RDM și-a ales formula de start, optând pentru 4-2-3-1 nu foarte compact, cu Lampard și Mikel ca pivoți, Meireles între linia mediană și defensiva celor de la City, Juan Mata în partea dreaptă, Ramires pe stânga
Fernando Torres central. Motivele din spatele acestei așezări sunt evidente, Lampard a fost extraordinar împotriva celor de la Napoli iar axa Meireles-Torres a fost foarte eficientă acum câteva zile. A fost un meci de la care nu puteai să ceri vreun rezultat extraordinar, potrivit pentru noi experimente.
Totuși, în practică formula de joc nu a oferit rezultate satisfăcătoare. Primul lucru care a dat peste cap strategia ofensivă a fost obișnuința lui Mata de a pătrunde tot timpul în poziție centrală, ocupând astfel poziția lui Meireles, Meireles care este mai degrabă un mijlocaș central și nu un „playmaker”, iar lipsa de creativitate din jocul portughezului și-a spus cuvântul în atacul londonez.
A două problemă sesizată a fost lipsa de disciplină a lui Lampard din poziția de pivot. În timpul meciului a fost destul de greu să înțelegi formula de joc adoptată. Pe partea ofensivă încercarea de a migra de la 4-2-3-1 la 4-3-3 a fost inutilă, incoerența și inabilitatea jucătorilor de a crea un joc deschis și-a spus cuvântul, lucruri ce au contribuit la știrbirea jocului onfensiv.

Faptul că Chelsea nu s-a folosit mai mult de benzi să spunem că nu a fost o problemă majoră. Adevăratele probleme au fost la centrul terenului, cu mijlocașii care au practicat un joc ofensiv riscant, pasele imprecise ne-au dat câteva emoții la începutul reprizei. Ar fi trebuit ca Chelsea să aibă mai multă stabilitate la mijloc.

Subiectul Torres vs Drogba este un subiect delicat, Torres a jucat bine împotriva celor de la Leicester însă evoluția lui Drogba împotriva celor de la Napoli a fost superbă. Este evident că cele două echipe sunt incomparabile, iar din punct de vedere rațional ar fi trebuit ca Drogba să înceapă acest meci.
Torres n-a făcut un joc rău, însă Drogba, venit din postura de rezervă, a făcut un meci slab. Titularizarea lui Torres pare să nu fi fost alegerea corectă, City nu a oferit niciun fel de spațiu liber
spaniolului. Însă Di Matteo se afla între ciocan și nicovală, în încercarea de a-l revitaliza pe Torres și de a trimite în teren cea mai bună formație pentru cel mai greu meci de până acum, din competițiile interne.

Momentele cheie:

De la început s-a observat că Ivanovic nu se afla în cea mai bună formă. După o evoluție foarte bună împotriva celor de Napoli, sârbul a fost incert înainte de meci și s-a observat că nu ar fi trebuit titularizat. Faptul că Di Matteo l-a folosit pe accidentatul Ivanovic în locul lui Bosingwa ne spune multe despre părerea managerului interimar vis-a-vis de competențele portughezului. În cele din urmă a fost forțat să facă schimbarea.
Despre Bosingwa s-a tot vorbit, au apărut voci care susțin că Ramires sau Essien s-ar descurca mai bine în poziția de fundaș dreapta. Nu putem ști dacă unul din cei doi s-ar fi descurcat mai bine, însă știm că Bosingwa în poziția de fundaș dreapta este inutil și ar fi timpul ca Chelsea să studieze puțin piața de transferuri.

Golul lui Chelsea a venit în urma unei faze fixe, ceea ce înseamnă că este a șasea oară în ultimele trei meciuri când Chelsea înscrie în urma unei faze fixe. David Luiz a avut un rol important la primul gol.
Chiar înainte de primul gol Di Matteo a făcut a doua schimbare, introducandu-l pe Essien, în locul lui Meireles. Mutarea a fost una logică, Lampard devine mai ofensiv iar Essien pe post de pivot ar fi oferit o posesie mai bună la mijloc, însă la fel ca schimbarea din meciul cu Manchester United, atunci când Romeu a fost introdus, Essien nu a jucat deloc bine oferind cetățenilor o lovitură de pedeapsă. Totuși, această mutare nu înseamnă că a fost una greșită, nu întotdeauna ideile bune dau rezultate.

În final Torres a fost schimbat cu Drogba, probabil în ideea de-a îmbunătăți jocul defensiv în cazul centrărilor,  Drogba poate proteja și ține mai mult de mingie. În ciuda faptului că Torres a muncit foarte mult, chiar și în defensivă, Drogba se poate apăra mai bine decât Torres iar stilul său de joc poate pune presiune pe adversar, fiind mult mai bun în jocul aerian și în cel bazat pe mingii lungi aruncate în fața. Însă, iarăși, această mișcare nu a dat roade, Drogba a făcut un joc slab.

Mancini a mutat și el, l-a scos pe Balotelli ca să-l introducă pe Gareth Barry, iar celelalte schimbări au avut rolul de-a sparge linia defensivă a lui Chelsea. Nigel De Jong schimbat cu Tevez a oferit echipei un plus de viteză și tehnică, mutare care la final a contat. David Silva a fost și el scos, Dzeko fiind introdus în joc, cel din urmă putând să concureze în jocul aerian cu Luiz și Cahill.

Nu știu dacă schimbările făcute de Mancini au fost cele care au întors soarta meciului, pentru că determinarea și disciplina de care au dat dovadă jucătorii lui City pe parcursul partidei au fost impresionante.
Însă gura de aer a venit o dată cu penalty-ul transformat de Aguero.
Probabil dacă acel penalty n-ar fi venit, City și-ar fi pierdut din răbdare implicit din disciplină.
Cel puțin în competiile interne, City a fost o echipă care a avut răbdare, știind parcă că vor întoarce rezultatele în favoarea lor.

Acest meci a fost cel mai dificil din acest retur de campionat, iar faptul că Chelsea a fost foarte aproape să plece de pe Etihad cu un rezultat pozitiv este de lăudat. Totuși, pentru a-și salva sezonul Chelsea trebuie să învingă pe Tottenham Hotspur, în meciul de pe Stamford Bridge.

Top