Te afli aici
Acasa > Vocea editorului > Analize tactice > Analiza: Didier Drogba

Analiza: Didier Drogba

Sau cum sa joci ca un adevarat atacant.

Cred că în momentul de față o parte din fanii Chelsea FC sunt încă euforici după victoria obținută aseară în Champions League. Este ca și cum am vedea două sezoane diferite într-unul singur. Mai jos urmează o analiză a jocului practicat de Didier Drogba în meciul cu Napoli, unde a marcat un gol absolut fantastic.

Ambele echipe și-au creat ocazii importante de gol până în momentul în care Drogba a înscris. Însă Drogba nu a arătat că fiind un real pericol până în momentul golului. În momentul fazei de atac ce a generat primul gol, Juan Mata și Didier Drogba se aflau în poziție centrală iar Ramires și Daniel Sturridge se aflau în poziția unui mijlocaș de bandă. Ashley Cole (la mingie) și Frank Lampard se aflau în poziție centrală pentru suport. Cei trei fundași „napoletani” practicau un joc defensiv zonal, scopul lor fiind neutralizarea lui Mata și Drogba, dupa cum puteti observa si mai jos:

 

 

 

 

 

 

 

 

În următoarea imagine se poate observa cum Mata și-a schimbat poziția pentru a-i oferi suport lui Ramires, reușind astfel să tragă după el omul care ar trebui să-l marcheze. Ceea ce înseamnă că Drogba rămâne singur între doi fundași. Se poate observa distanța dintre cei doi fundași că fiind una ideală pentru un atacant de talia lui Drogba, simulând mișcarea de-a lungul liniei roșii, ca mai apoi să-și schimbe direcția de-a lungul liniei galbene, pentru a se stabili într-o poziție confortabilă de a întâmpina viitoarea centrare a lui Ramires.

 

 

 

 

 

 

 

 

Decizia lui Drogba de a-și modifica traseul îl ajută foarte mult pe brazilianul Ramires în ceea ce privește calitatea centrării. Dacă Drogba și-ar fi urmat traseul inițial (de-a lungul liniei roșii), lui Ramires i-ar fi fost aproape imposibil să centreze mingea corect. Momentul cheie al golului a constat în decizia și viteza de reacție a lui Ramires de a privi către Drogba și de a centra în careul de 16 metri. Putem observa deja că Juan Mata se află în colțul careului, reușind să tragă după el unul din fundașii centrali:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ramires centrează perfect în spațiul liber, în spatele fundașului central, fundaș care nu are de ales și trebuie să se întoarcă spre Drogba, moment în care Drogba este liber, face o diagonală către colțul scurt își reglează detenta pentru înălțimea mingiei, portarul se află izolat pe centrul porții, nu are apărători în apropierea lui, iar lovitura de cap la colțul scurt este imparabilă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel Sturridge și Ashley Cole sunt în poziționați astfel încât să atace mingea în cazul în care aceasta ar fi fost respinsă. A fost un gol creat în urma unui joc de echipă inteligent, însă mișcarea lui Drogba de la începutul fazei și până la final este una de manual. Tipul acesta de mișcare ajută foarte mult coechipierii aflați în posesia balonului pentru a lua o decizie corectă. Deja era 1-0 iar meciul luase o altfel de față.

Top