Complexul de superioritate al Barcelonei

Complexul de superioritate al Barcelonei

📁 Vocea editorului 🕔19.aprilie 2012
Complexul de superioritate al Barcelonei

Rezultat este unul nedrept, insa am stiut ca Chelsea este o echipa care profita de orice sansa ce se iveste.

-Andres Iniesta. Sursa: ESPN.

Exista un trend, atunci cand Barcelona pierde, rezultatul este nedrept. Fotbalul mondial a plans atunci cand Jose Mourinho si Inter Milan au eliminat Barcelona in 2010, inafara faptului ca italienii efectiv au nimicit Barcelona pe San Siro.

Daca Chelsea ar fi optat pentru un joc ofensiv, probabil ar fi fost zdrobiti de catalani. Spatiul dintre linia de fundasi si mijlocasi este exact ceea ce Barcelona are nevoie. Tot jocul lor este bazat pe aceste spatii. In momentul cand Chelsea a incercat sa se apere mai sus, Barcelona a profitat si aproape ca a inscris. Bara lui Sanchez a fost rezultatul cand Chelsea nu a reusit sa-si mentina apararea pe linia de 16 metri. Filozofia adoptata de AVB ar fi fost o experienta traumatizanta in acest meci. Probabil ca Chelsea ar fi pierdut cu 5-2 si la final ar fi fost „laudata” de catre adversar ca au jucat „in spiritul spectacolului”.

Cam asta este adevarul, Barcelona inconjurata de fanii sai aprigi au impresia ca exista un singur fel de fotbal in Galaxie, cel practicat de ei. Jocul posesiei, acest tiki-taka cu pase scurte ca la futsal, in opinia lor, este jocul cel mai frumos si corect din punct de vedere fotbalistic, pornind astfel o cruciada la nivel mondial cu scopul de-a extermina orice se opune credintei lor.

Intre timp, cap sec Chelsea, care nu e in stare sa tina de mingie, cand a dat peste o echipa de calibrul lor au inceput sa se intrebe cum pot bate Barcelona. Prin tertipuri nu tocmai placute publicului larg, Chelsea a sperat la un rezultat favorabil pe propriul teren. Asta este fotbalul, oamenii se plang cand adversarul se apara si nu te lasa sa faci un scor de 10-0 in deplasare.

Estetic, multi oameni considera ca Barcelona practica un joc mai frumos decat fotbalul practicat, sa zicem, de Stoke City. Insa fotbalul nu se joaca pe puncte pentru miscarea scenica ci pe victorii. Chelsea a jucat sa castige, iar din punctul meu de vedere mi se pare mult mai interesant stilul lui Rory Delap de-a bate auturile decat triunghiurile in careul de 16 metri practicate de Barcelona.

Ciudat este faptul ca Barcelona nu a riscat absolut deloc pe Stamford Bridge. Intotdeauna au ales pasa cea mai sigura, cea mai simpla, niciodata nu au optat pentru pasa riscanta. Acest lucru ne-a usurat munca in defensiva, refuzul lor de a compromite posesia balonului i-a facut mai putin periculosi.

In opinia mea, acest sport nu este despre un anumit stil de joc, despre adoptarea unei nirvane si condamnarii celor din jur care nu sunt de acord cu ea.  Acest sport este despre adaptarea jocului la stilul oponentului si de-a incerca tot ce iti sta in puteri sa castigi. Asta a facut ieri Roberto Di Matteo. Am avut noroc ieri? Da. A fost un rezultat nemeritat? Nu.

Chelsea a facut ceea ce a trebuit sa faca. O va incerca din nou asa ca obinsuiti-va cu ideea.