Te afli aici
Acasa > Vocea editorului > Este nevoie de o schimbare

Este nevoie de o schimbare

De când Roman Abramovich a preluat clubul în 2003, Chelsea a folosit aproximativ în toate jocurile sale formula de joc 4-3-3, care pare a fi pe placul conducerii clubului. Fotbalul evoluează, de la an la an, de la sezon la sezon, totul în fotbal se schimbă. Echipamente, baloane, tehnologii, scheme și formule de joc. În ultimii 10-12 ani, în fotbalul englez nimeni nu a îmbrățișat foarte rapid schimbările formulelor de joc. De la clasicul 4-4-2 pe care puțini au avut curajul să-l schimbe, acum majoritatea echipelor englezești au adoptat formulele 4-3-3 sau 4-5-1, în funcție de echipă.

Se pare că există inovatori și în fotbal, iar ceilalți așteaptă de la ei o schimbare, de fapt dacă stăm puțin și ne aducem aminte Chelsea a fost primul club din Premier League care a adoptat sistemul 4-3-3, folosit de tot campionatul englez, dacă nu cumva fiind cel mai des întâlnit sistem de joc din Europa la ora actuală.De aceea a venit momentul să schimbăm stilul de joc, formula folosită de noi a ajuns la extenuare, consumare fizică, morală, este secătuită, cu alte cuvinte este învechită, bătrânească, depășită. Toți au învățat cum să se apere împotriva unei echipe care folosește 4-3-3. Spun asta pentru că Chelsea nu mai are elementele necesare de a juca 4-3-3 și nu mă refer la toate echipele care folosesc această formulă de joc. Încă de pe vremea lui „King Carlo”, formula adusă în Anglia de „The Special One”, era „citită” de majoritatea adversarilor, însă abilitățile italianului de a improviza au adus pentru Chelsea dubla istorică.

În meciul tur, de la Napoli, AVB a adoptat un 4-2-3-1 puțin modifcat, încercând să se folosească de viteza individului însă formula nu a oferit un rezultat mulțumitor, în încercarea transpunerii unei filozofii de joc folosite cu succes în Portugalia, Villas-Boaș s-a văzut neputincios în aplicarea acestei filozofii la Chelsea.

Cel mai mult a avut de suferit Ivanovic, care în încercarea lui de a face parte din ofensiva echipei de multe ori a rămas descoperit, iar Daniel Sturridge sau Ramires nu l-au ajutat intodeauna.De aceea în această seară este nevoie de disciplină în defensivă. Nu ne mai putem permite să rămânem descoperiți în fața unei echipe care practică cel mai bun joc de contra atac din Europa, la momentul actual.

Succesul din această seară stă doar în mâinile unui singur om, dacă decizia lui va fi una corectă vom asista la o aseară minunată de Champions League.

Top