Analiza tactica: Chelsea vs Basel | Chelsea Fan Club Romania

Primul Fan Club Chelsea FC din Romania

Analiza tactica: Chelsea vs Basel

Analiza tactica: Chelsea vs Basel

0 Comments 📁 Analize tactice, Vocea editorului 🕔19.septembrie 2013
Analiza tactica: Chelsea vs Basel

Editia Champions League din acest sezon a inceput cu un rezultat deloc favorabil unei echipe de talia lui Chelsea. Rezultatul a tras un numar de lamentari din partea presei engleze dar si din partea suporterilor Chelsea. Daca o parte din ei considera ca e prea devreme pentru un verdict in ceea ce-l priveste pe Jose Mourinho, cealalta parte doresc deja schimbarea sa. Cea de-a doua parte s-au asteptat la scoruri de volei sau tenis de camp, ignorand perseverenta celor de la Basel in competitiile europene din ultimii ani.
Din exterior, pentru un necunoscator, rezultatul este unul socant, insa la o analiza amanuntita constantam ca Basel a stiut perfect ce si-a dorit de la acest meci iar rezultatul nu este deloc o intamplare.

Chelsea a trimis in teren urmatoarea formula de joc:
Chelsea-vs-Basel-asezare

Inca o data Mourinho s-a bazat pe creativitatea lui Oscar, folosindu-l pe brazilian ca numar 10 pentru aceasta partida. Eden Hazard si Willian raman jucatorii de flancuri insarcinati sa depaseasca apararea adversa prin viteza si tehnicitate. Creativitatea si abilitatile lui Oscar de-a trimite pase decisive a fost principalul motiv pentru titularizarea brazilianului. O formula usor de intuit de catre Basel care au surprins prin anihilarea jocului de la mijlocul terenului.  Ca raspuns la formula lui Mourinho,  Basel si-a schimbat sistemul de joc, tocmai pentru a nu oferi posibilitatea dezvoltarii atacurilor pozitionale si au afisat urmatoarea formula de joc:

basel-formation1

Cum Yakin stia ca singura solutie de-a scoate un rezultat pozitiv pe Stamford Bridge este disciplina in aparare si aglomerarea zonei centrale, pe faza defensiva Basel si-a schimbat complet asezarea si a aratat astfel:basel-formation-counter

Aglomerarea zonei centrale, cu Streller sau Gio in rol pivotal a fost principala tactica de contra-atac a lui Yakin, astfel reusind eliminarea jocului facut de Oscar, obligandu-l pe acesta sa paseze lateral sau inapoi catre  fundasi. Tactica de joc a lui Mourinho nu a dat roade, Van Ginkel si Lampard neputand sa sustina jocul ofensiv de la mijlocul terenului, cei doi jucatori fiind de un profil diferit fata de Ramires care de foarte multe ori apare in jocul ofensiv. Din acest punct de vedere, strategia portughezului cu greu putea sa dea roade dat fiind faptul ca Basel se apara cu toti jucatorii in propria jumatate.

In conditiile in care jocul de la mijloc era foarte bine anihilat, echipa lui Mourinho s-a orientat constant catre flancuri insa si acolo au fost probleme, Eden Hazard a fost de asemenea continuu dublat si marcat extrem de aproape, belgianul nereusind sa intre in combinatii cu Samuel Eto. Nici micile artificii tehnice nu i-au iesit lui Eden Hazard, belgianul fiind constant tatonat pana la limita faultului, tocmai ca acesta sa nu reuseasca  sa se debaraseze prin dribbling de marcajul la care era supus.

O alta strategie a lui Yakin a fost sa aniheleze jocul ofensiv a lui Ashely Cole. Fundasul lui Chelsea avand o misiune foarte grea prin marcarea lui Salah. Astfel Eden Hazard a pierdut sustinerea in flanc, Cole nedorind sa riste pierderea din marcaj a lui Salah, jucator ca s-a dovedit exponential pentru contra-atacul lui Basel.

Doar Willian a reusit cateva incursiuni pe partea sa, sustinut foarte mult de Ivanovic. Giovanni Sio fiind un jucator care nu exceleaza la capitolul viteza si tehica individuala. Astfel Chelsea s-a vazut in situatia in care trebuia sa atace pozitional iar la finalul primei reprize, Oscar reusea sa marcheze insa cu doar cu aportul lui Lampard in linia ofensiva. Mijlocasul lui Chelsea situandu-se in pozitia de numar 10 la golul lui Oscar.

chelsea goal

A fost una din putinele ocazii in care Chelsea efectiv a creat superioritate la mijlocul terenului iar asta a survenit datorita urcarii lui David Luiz si Frank Lampard. Lipsa mobilitatii celor doi mijlocasi la inchidere au facut ca jocul de la mijlocul terenului sa fie efectiv anihilat de defensiva lui Basel.

In continuare Chelsea a incercat sa-si dezvolte atacurile pe flancuri, insa imprecizia centrarilor dar si marcajul aglomerat au facut ca nici aceasta schema de atac sa nu functioneze. Jocul lui Eto’o fara minge a fost unul cel putin decent. In posesie, Eto’o a suferit, la fel ca si ceilalti jucatori ofensivi, insa camerunezul arata semne de adaptare la jocul echipei, chiar daca in anumite in jocul lui Chelsea se asternea o totala lipsa de sinergie. Nici la fazele fixe, Chelsea nu a excelat, insa au fost ocazii notabile la poarta lui Sommer in urma loviturilor de la coltul terenului.

 

Prin introducerea lui Mata si scoaterea lui Willian, Chelsea a pierdut defenitiv lupta de la mijlocul terenului. Spaniolul nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor. Chiar si cu celelalte doua schimbari, Chelsea nu a reusit sa intoarca rezultatul. Obi Mikel si Demba Ba fiind trimisi in teren, insa acest lucru nu a facut decat sa incline balanta in favoarea celor de la Basel. Mult mai deschisa si cu spatii in defensiva, Salah a stiut sa profite, castigand cornerul din care a rezultat victoria pentru echipa lui Yakin.

Statici, pierduti, fara un plan incisiv, Chelsea isi pierde din concentrare si scapa printre degete 3 puncte pretioase. Rezultatul acestui meci, reflecta de fapt, lipsa unui atacant in forma, capabil sa disloce apararile compacte ale adversarilor. Cu siguranta Fernando Torres sau Demba Ba n-ar fi reusit mai mult decat a reusit Samuel Eto’o, forma slaba a spaniolului il tintuieste pe banca de rezerve si pare ca nici nu se bucura de increderea lui Jose.

Asa cum am spus si in avancronica meciului, jucatorii lui Chelsea au subestimat jucatorii lui Basel. Eden Hazard a tratat cu foarte mare superficialitate faze importante de atac, intotdeauna incercand cate un artificiu tehnic in loc sa caute cea mai simpla solutie de joc si din acest motiv cred ca belgianul nu va evolua in meciul  cu Fulham din weekend.

La finalul partidei Jose Mourinho a luat vina rezultatului asupra sa si intr-adevar abordarea acestui meci a fost una total gresita. Faza experimentarilor ar fi trebuit sa se incheie de ceva vreme iar acest lucru detonata inca o data ca portughezul inca nu a ajuns la o formula de start care sa incline balanta in favoarea echipei sale. Cu siguranta vor veni si vremuri mai bune, eu cel putin nu mi-am pierdut increderea in Jose. Pana la o criza in mijlocul echipei mai este mult, Jose fiind inca iubit pe Stamford Bridge, insa seria rezultatelor slabe trebuie sa se termine. Pe ultimul loc in grupa cu 0 puncte, Chelsea este obligata sa se regrupeze pentru meciul cu Fulham din Premier League ca mai apoi sa incerce sa revina in pozitia de lider al grupei E din Champions League.

Enhanced by Zemanta

No Comments

Sorry, No Comments, Yet !

There are no comments for this article at this moent, but you can be first one to leave a comment.

Only registered users can comment.