Analiza tactica: Everton vs Chelsea

Analiza tactica: Everton vs Chelsea

0 Comments 📁 Analize tactice, Vocea editorului 🕔15.septembrie 2013
Analiza tactica: Everton vs Chelsea

Am asistat in weekend la prima infrangere in campionat, dupa un meci pe care Chelsea oricand si in orice moment l-ar fi putut castiga.
Din punct de vedere statistic Chelsea a fost superioara gazdelor si ar fi trebuit sa plece de pe Goodison Park cu cele trei puncte puse in joc.
De doua ori mai multe ocazii clare de gol in careul de 16 metri (16 fata de 8 ocazii ale celor de la Everton) si un total de 31 de incursiuni in careu, in timp Everton au patruns in careul lui Cech doar  de 11 ori.
Acest lucru l-a sustinut si Mourinho, realizand ca Everton nu a creat multe faze la poarta lui Cech, insa au fructificat datorita unei greseli individuale.
In cele ce urmeaza vom face o analiza ampla a ambelor echipe iar pentru asta vom incepe cu Everton, pentru ca Roberto Martinez a folosit aceiasi tactica ca si in primele 3 etape din campionat.
Ca referinta vom prezenta tactica aleasa de Martinez in primul sau meci din noul sezon.

O noua filozofie este raspandita in fotbalul european si nu multi sunt care o observa. Dezvoltarea unui joc bazat pe posesie care nu copiaza modelul Spania/Barcelona, prin incercarea tacticienilor de a aduce acestei filozofii putin mai mult pragmatism si mai multa eficienta.
Secretul acestui joc – diferit fata de ce am vazut la Barcelona, care isi bazeaza jocul pe abilitatile individului – este ca tranzitarea posesiei dintre cele doua parti ale terenului sa se faca in mod unitar prin aglomerarea zonei centrale. In mod normal pentru a practica acest fel de joc este nevoie de jucatori capabili sa poata juca sub presiunea adversarului.
Pentru ca discutam despre Everton, avem in cazul de fata pe Roberto Martinez care isi alege propriile derivatii din planul de baza, derivatii folosite si in sezonul trecut cu Wigan,exemplificate in figurile de mai jos:
everton in possesion
everton in possesion2

Asa arata Everton cand se incearca construirea fazei ofensive din propria jumatate. Ambele situatii au fost prezente in meciul cu Chelsea.

In ultima diagrama dinamicitatea miscarii prin aglomerarea zonei centrale de atac este esentiala pentru crearea superioritatii de la centrul terenului. Aglomerarea centrului are loc in doua situatii, atunci cand mijlocasul defensiv participa la faza ofensiva sau atunci cand se porneste cu pase lungi catre cele trei varfuri, astfel oponentul pierde teren la centru prin retragerea mijlocasilor pentru a participa la faza defensiva.

Aceste artificii folosite de Martinez exclud superioritatea data de fundasii laterali, care isi pasteaza pozitiile defensive pe tot parcursul meciului, astfel incat oponentul sa nu poata pleca pe contraatac.
Pentru a fi folositoare, aceasta tactica necesita extrem de mult pressing la mijlocul terenului. O data ce Everton pierde posesia balonului Martinez isi aliniaza echipa dupa urmatoarele diagrame:

everton out of possesion_FORMATION1
everton out of possesion_FORMATION2

Din nou ambele situatii au fost intalnite in meciul cu Chelsea. Cu o aparare impartite in 3 zone (diagrama nr.2), trio-ul ofensiv ofera un pressing zonal, mijlocasii defensivi fac un simplu „cover” al zonei in care se afla iar fundasii executa un marcaj de „om la om”. Roberto Martinez jongleaza cu formulele de joc, licentierea sa ii permite acest lucru, de aceea, oriunde va fi intalnit echipele sale vor pune intotdeauna probleme.  Cu multa disciplina si „plamani de otel” Everton a rezistat eroic in fata tacticii folosite de Chelsea si Jose Mourinho.

Jose Mourinho a crezut ca lipsa prezentei in ofensiva a fundasilor laterali de la Everton poate deveni arma sa secreta pentru aceasta partida. Ca sa intelegem cum cel mai mare avantaj al lui Everton se poate transforma intr-o slabiciune trebuie sa punem la punct asezarea lui Chelsea in defensiva:

Chelsea fara posesie

Atunci cand Everton se afla in posesia balonului, Chelsea se retragea cu intreg efectivul catre propriul careu de 16 metri, neincercand sa se apere sus, astfel invintand pe cei de la Everton sa avanseze spre poarta lui Cech. Mourinho stia ca fundasii laterali nu vor participa la faza ofensiva, oferind astfel sansa lui Samuel Eto’o sa nu fie surprins in pozitie de off-side, iar de aici concluzionam si numarul de baloane lungi trimise catre atacantul camerunez.

Cu viteza pe care o avea la dispozitie, Mourinho a folosit o logica simpla in ceea ce priveste  contraatacul echipei sale: nu poti sa te retragi mai repede decat cei care contraataca.

Schema simpla folosita de Mourinho, i-a pus  in dificultate pe cei de la Everton, o echipa care isi schimba forma atunci cand se apara sau ataca, insa nesansa a fost de partea lui Chelsea. Din ce in ce mai retrasi, jucatorii lui Chelsea formau un bloc defensiv ca in figura de mai jos:

Chelsea fara posesie2

Cu Hazard si Schurrle avansati, Chelsea dispune de trei solutii pentru contraatac. Eto’o se va pozitiona intre cei doi fundasi laterali, astfel incat fundasii centrali vor incerca sa-l marcheze strans, lasand spatii ce trebuiesc acoperite de fundasii laterali, oferind o arie mai mare de manevra pentru cele doua extreme ale lui Chelsea. In cazul in care niciunul dintre cei trei n-ar fi fost disponibili pentru contraatac, Chelsea isi pornea constructia din preajma propiului careu si nu de putine ori au fost cazurile in care fundasii centrali au incercat diagonale lungi pentru extreme, tocmai sa puna in dificultate fundasii laterali ai lui Everton.

Asadar Chelsea isi incepea tranzitia in flancuri, in ideea de-a pune in dificultate fundasii laterali care aveau de acoperit spatiile lasate goale de colegii lor. Insa de multe ori jucatorii lui Martinez s-au inchis extrem de bine, iar planul lui Mourinho nu dadea roade. Ca plan B, Mourinho a incercat sa se foloseasca de tehnica numarului 10, exploatand zona centrala.

Chelsea in possesion

Trio-ul ofensiv de la mijloc a fost unul din planurile lui Mourinho. Dinamica oferita de Juan Mata, prin schimbarea zonelor de actiune cu Schurrle oferea spatii pentru urcarile lui Ivanovic spre careul advers. Jocul fara minge a lui Eto’o a fost unul ireprosabil, acesta derutand constant perechea de fundasi centrali. Incursiunile lui Mata si Ramires in careul advers ar fi trebuit sa o duca pe Chelsea in avantaj, la fel ca si centrarile din flanc ale lui Ivanovic pentru Samuel Eto’o, insa Everton a fost o echipa capabila sa tina piept adversarilor sai.

In concluzie, tactica aleasa de Mourinho este una tipica portughezului, inteligenta si logica. Este o lectie de cum sa transformi avantajele adversarului in slabiciuni ca mai apoi sa le exploatezi la maxim. Mourinho a fost constient de riscul asumat cand a incercat sa exploateze avantajul oferit de fundasii laterali ai lui Everton, insa schema de joc a fost una care aproape a dat roade daca elevii sai tratau cu seriozitate si mai multa atentie ocaziile care le-au avut. De multe ori, in timpul transmisiei Mourinho s-a aratat nemultumit de fazele de poarta tratate cu prea multa usurinta de baietii sai, pentru ca in indiferent de planul ales, Chelsea si-a creeat ocazii la poarta celor de la Everton.

O data cu scoaterea lui Juan Mata, Chelsea si-a pierdut din luciditate ca sa asistam la un final spectacol, tipic pentru Premier League.

Vom incerca ca in acest sezon sa analizam mai indeaproape tacticile folosite de Mourinho si oponentii sai. Dezbateri si pareri despre tactica din meciul cu Everton puteti gasi si pe forum

No Comments

Sorry, No Comments, Yet !

There are no comments for this article at this moent, but you can be first one to leave a comment.

Only registered users can comment.