Benfica vs Chelsea : analiza tactica

Benfica vs Chelsea : analiza tactica

📁 Analize tactice, Vocea editorului 🕔29.martie 2012
Benfica vs Chelsea : analiza tactica

După un 0-1 în deplasare, Chelsea pare că este cu un picior în semifinalele Ligii Campionilor, urmând să-și apere sau să-și consolideze avantajul în meciul retur de pe Stamford Bridge. Mai jos va invit să analizăm câteva aspecte din întâlnirea ce-a avut loc pe Estadio da Luz din Lisabona.

Formula de start

Pentru meciul din deplasare Roberto di Matteo a optat pentru o formulă de start cel puțin ciudată, în ceea ce privește primul unsprezece. În timp ce unele modificări aduse echipei de start au fost justificate, o parte din ele au ridicat semne de întrebare – însă Di Matteo a avut dreptate și în final părerea lui este cea care contează. Aproximativ 98% din suporterii lui Chelsea n-ar fi mers pe mâna lui Paulo Ferreira sau Salomon Kalou într-un meci de-o asemenea importanță. Formula de joc a fost cea cu care Di Matteo ne-a obișnuit, 4-2-3-1 – cu Torres în atac, Mikel și Meireles în rolul de pivot, Luiz și Terry pereche în apărare, Ramires și Kalou pe flancuri iar Ferreira și Cole ca de obicei, în pozițiile de fundași laterali.

Benfica a început meciul cu ceva asemănător, însă pe parcursul atacului formula se transforma în 4-4-2 cu Aimar în spatele lui Cardozo. Atacurile Benficai au variat, venind de pe flancuri sau din poziții centrale, însă de cele mai multe ori au optat pentru incursiunile în centrul terenului advers, aglomerând astfel mijlocul terenului, lucru care  in final a fost in detrimentul lor, nereuşind sa păstreze coerenţa atacului.

Momentele cheie

Încă de la început s-a observat că planul „albaștrilor” a fost să exploateze lipsa de viteză a fundașilor laterali, care de cele mai multe ori s-au hazardat urcând în atac pentru a creea superioritate. Incursiunile lui Torres pe lateralul terenului au fost extrem de enervante pentru fundașii Benficai.
În schimb de cealaltă parte, Cole și Ferreira s-au concetrat pe apărare și mai puțin pe atac, urcând mai rar în terenul advers pentru susținere.

Benfica nu a adoptat un anumit stil de joc, au încercat să exploateze la maxim fazele fixe, cu bombardament aerian și de câteva ori au încercat să practice un joc rapid în mijlocul terenului.
A fost un test al defensivei londoneze, care a reușit să respingă orice tip de atac inițiat de portughezi, o sinergie perfectă a fundașilor centrali, Terry 100% rata de succes pentru atacurile aeriene în timp ce Luiz a avut douăsprezece degajări și patru blocaje, unul din ele esențial.
Omul meciului pentru Benfica a fost Nicolas Gaitan, cu un rating de 8.64 cu șapte pase cheie și șase dribblinguri reușite. Mișcarea de tranziție de pe o parte pe alta a terenului i-a pus în dificultate pe cei de la Chelsea. Cole, Kalou, Ferreira și Ramires fiind răspunzători pe rând de marcajul lui Gaitan. Pe partea celalalta, Mata a fost efectiv eliminat din joc, datorită celor doi fundași centrali care au avut rolul de-al marca pe micuțul spaniol, jocul acestuia practic neexistând în prima repriză.

După gol, schimbările lui Jorge Jesus nu au oferit niciun fel de răspuns, niciuna din ele n-a oferit acea scânteie de care Benfica avea nevoie să revină în joc.În esență s-a schițat jocul aproape perfect „cum să joci în meciurile din deplasare în Liga Campionilor”.
Chelsea s-a mulțumit cu posesia în jumătatea proprie de teren, cu pase scurte între fundași și mijlocași, fără riscuri inutile, au mers pe moneda contra-atacului, având trei contre puternice, doar una din ele materializându-se pozitiv.

Schimbările făcute de Di Matteo au fost logice, Lampard introdus pentru mai multă forță ofensivă, iar Sturridge pentru viteza sa, punând iarăși în pericol defensiva lentă a portughezilor.

A fost sau nu un joc bun? Cu siguranță că da. Să-l credităm pe Di Matteo pentru jocul prestat? Probabil că da, însă este prea devreme să spunem că îl dorim în fruntea echipei și în sezonul următor. Benfica nu este o echipă atât de bună încă să-și consolideze un loc în semifinalele acestei competiţii. Printre altele acest meci a demonstrat încă o data faptul că Mikel, în continuare, este cea mai bună opțiune pentru a controla jocul de la mijlocul terenului. În meciurile în care e nevoie de gol Di Matteo va opta pentru Lampard și Essien în rolurile de pivot (vezi meciurile cu Napoli și Spurs).

Cu siguranță calificarea nu este jucată, un gol al Benficai pe Stamford Bridge, poate redeschide cursa pentru semifinale.