Chelsea, Di Matteo si „anti-fotbalul” impotriva Tiki-Takei spaniole

Chelsea, Di Matteo si „anti-fotbalul” impotriva Tiki-Takei spaniole

0 Comments 📁 Vocea editorului 🕔29.iunie 2012
Chelsea, Di Matteo si „anti-fotbalul” impotriva Tiki-Takei spaniole

Chelsea si Di Matteo au fost pusi intr-o lumina negativa despre modul in care au castigat Liga Campionilor in acest sezon. Criticati de catre adversari, publicul neutru si presa, Chelsea s-a aparat, a absorbit presiunea oponentului si cand a avut ocazia a lovit pe contraatac. Cluburi ca Barcelona si jucatori ca Messi au declarat nu de putine ori ca prefera sa piarda meciul facand spectacol decat sa-si supuna fanii la un asemenea anti-spectacol.

Exista multi oameni care se intreaba cum ar arata Tiki-Taka spaniola fara Lionel Messi. In fond „anti-fotbalul” practicat de Di Matteo este identic cu Tiki-Taka spaniola si are acelasi scop.

Sa dezvoltam putin ideea exprimata mai sus:

Intr-un sistem „anti-fotbal” este nevoie de o defensiva compacta, iar singurul scop este blocarea dezvoltarii fazelor periculoase in propria jumatate. Pentru ca acest sistem sa functioneze corect este nevoie de disciplina dusa pana la superlativ.
Tiki-Taka functioneaza pe acelasi principiu insa trebuie privita dintr-o alta perspectiva. Jucatorii care practica acest tip de joc au nevoie de la fel de multa disciplina. O data cu aparitia spatiilor intre liniile adversarului, practicantii acestei tehnici „oculte” au obligatia de  a forma mici triunghiuri pe terenul de joc. Vor fi rabdatori si nu vor risca, asteptand ca defensiva adversarului sa comita cea mai mica greseala pentru a o exploata si creea o eventuala faza de poarta. In momentul in care adversarul nu greseste, posesia este pastrata prin pase scurte si niciodata complicate.

Acest articol nu-si are rolul de a convinge cititorul ca Tiki-Taka nu este o tehnica spectaculoasa, ci doreste sa evidentieze faptul ca o asemenea stil de joc nu se poate realiza fara Lionel Messi sau un jucator asemantor lui. Daca din Tiki-Taka il excludem pe „factorul” Lionel Messi ajungem la concluzia ca Tiki-Taka nu este decat un stil de joc plicticos fara faze importante la poarta adversarului.
Putem testa doar in teorie aceasta ipoteza, pentru ca niciodata Barcelona n-a jucat fara Messi in fazele superioare ale competitiilor europene.

Cum majoritatea am urmarit EURO2012, ne putem indrepta privirile catre nationala Spaniei, care incearca sa emuleze jocul practicat de Barcelona. Datorita accidentarilor din acest sezon Barcelona a fost nevoita sa joace fara un varf autentic. Del Bosque nu pare a fi un antrenor cu o foarte mare imaginatie si a decis sa incerce sa emuleze jocul Barcelonei fara un varf veritabil chiar daca exista optiuni pe banca de rezerva.

Asadar, ce consideram un stil de joc ofensiv? Ce aspecte ale jocului ar trebui sa urmarim? Evident ca golurile ar fi un punct forte, pentru ca prin practicarea unui joc ofensiv, primul scop ar fi marcarea golurilor. (In cazul in care il intalniti pe Viorel Moldovan sa incerce cineva sa-i explice ca forma corecta este „sa marcheze” nu „sa marce”.)
Din punct de vedere logic echipa care ataca, automat ar trebui sa aiba mai multe suturi catre poarta fata de o echipa care practica un „anti-fotbal”.
Roberto Di Matteo a preluat Chelsea in fazele eliminatorii ale Champions League. Dupa 6 jocuri, campania s-a incheiat cu un succes rasunator.
Vom compara  evolutia spaniolilor de la EURO2012 dupa faza grupelor:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu exista diferente foarte mari intre cele doua echipe. Daca urmarim graficul de mai sus ajungem la concluzia ca „anti-fotbalul” practicat de Chelsea este mai ofensiv decat Tiki-Taka. Cum meciurile dintre cele doua competitii nu sunt aceleasi la numar, urmeaza un grafic pentru 6 meciuri din fazele elimantorii, doua dintre meciurile Spaniei fiind de la ultimul Campionat Mondial.
Graficul arata in felul urmator:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din nou nu avem diferente majore pe graficul de mai sus. Exista cam multe asemanari intre cele doua echipe. Ambele echipe sunt Campioane ale Europei, ambele echipe trebuie sa-si apere titlurile de campioana. Singura diferenta dintre cele doua echipe este stilul de joc adoptat, pentru ca pana la urma Spania practica Tiki-Taka, iar Tiki-Taka este un stil de joc spectaculos de ofensiv… oare?
Victoriile celor doua echipe sunt obtinute diferit. Ambele echipe se bazeaza pe aceleasi notiuni primare, ambele sunt axate pe spatii, organizare si exploatarea celor mai mici greseli.
Niciuna din ele nu are un numar extraodinar de suturi catre si pe spatiul portii. Nicuna din ele nu marcheaza foarte multe goluri. Ambele echipe practica un fotbal brutal de eficient, siguri pe ei ca niste roboti si ambele echipe sunt campioane tocmai din aceste motive.
Ar cam fi timpul ca lumea sa deschida ochii si sa inteleaga ca Tiki-Taka nu este moral superior „anti-fotbalului” pentru ca esenta Tiki-Taka nu este deloc un joc ofensiv in momentul in care analizezi cifrele. Fara Lionel Messi (sau un jucator asemanator) Tiki-Taka ramane un sistem de joc ca toate celelalte, pe alocuri anost. Daca Spania va castiga EURO2012 este clar ca practicat „anti-fotbal”.

Graficul analizei: Stephen Schmidt

No Comments

Sorry, No Comments, Yet !

There are no comments for this article at this moent, but you can be first one to leave a comment.

Only registered users can comment.