Speculatiile in legatura cu urmatorul antrenor al lui Chelsea par sa ia sfarsit. Ieri Antonio Conte a anuntat Federatia italiana de fotbal ca va parasi nationala Italiei dupa Campionatul European din aceasta vara. Desi initial se crezuse ca selectionerul Italiei va continua si dupa EURO 2016, interesul lui Chelsea l-au facut pe Conte sa analizeze oferta venita din partea formatiei de pe Stamford Bridge.

Embed from Getty Images

Dupa esecurile recente din Liga Campionilor si Cupa Angliei, sezonul pentru Chelsea s-a incheiat. Guus Hiddink si-a indeplinit obiectivul – evitarea retrogradarii – asta daca suntem dispusi sa credem ca acest lucru s-ar fi putut intampla vreodata, indiferent de cine s-ar fi aflat la conducerea echipei, iar Chelsea este pregatit sa-si anunte noul antrenor.

In presa din Anglia au mai aparut cateva nume ca posibil inlocuitor pentru Guus Hiddink o data ce mandatul olandezului va expira. Jorge Sampaoli, Diego Simeone si Massimiliano Allegri sunt alte trei nume importante din fotbalul mondial despre care se spune ca Chelsea ar fi interesata. In cele din urma se pare ca Antonio Conte va fi alegerea finala de clubul patronat de Roman Abramovich.

Embed from Getty Images

Cine este totusi Antonio Conte?
Cum nu multi dintre noi nu suntem enciclopedii fotbalistice umblatoare, Antonio Conte ramane un nume mai putin cunoscut pentru cei ce urmaresc in mod deosebit Premier League. Nascut in Lecce, in varsta de 46 de ani, Conte este o figura emblematica pentru formatia din Serie A, Juventus, echipa de care a fost alaturi 13 sezoane, timp in care s-a bucurat de castigarea a 16 trofee. Ca jucator, la nivel de club, Antonio Conte a castigat absolut toate trofeele posibile, atat pe plan intern cat si pe plan european, iar in 1994 si 2004 a fost finalist la Campionatul Mondial respectiv Campionatul European de fotbal.

Embed from Getty Images

Ca antrenor, Conte se bucura de 3 titluri in Serie A si Super Cupa Italiei, trofee castigate cu Juventus. Cea mai mare reusita a sa ramane revitalizarea „Batranei Doamne” dupa ce echipa de pe fostul Stadio delle Alpi a fost retrogradata in Serie B in urma celui mai mare scandal de meciuri trucate din istoria Italiei, egaland astfel in materie de reusite era lui Marcello Lippi din sezonul 1994-1995. Conte este omul care l-a inventat pe Paul Pogba, reusind sa-l transfer gratis de la Manchester United, presa din Italia precizand ba chiar ca intre cei doi exista o stransa relatie de prietenie, iar primul transfer a lui Conte din postura de antrenor a lui Chelsea va chiar mijlocasul francez.

Conte si-a inceput cariera printr-un esec, prima formatie antrenata de acesta, Arezzo – echipa ce activa in Serie B – a renuntat la serviciile sale in urma unor rezultate nefavorabile in decursul a doar trei luni.
Extrem de meticulos, Conte este vazut ca unul dintre cei mai buni strategi din fotbalul actual, insa la un asemenea nivel e greu de inteles cum un antrenor n-ar putea fi vazut ca un mare strateg, la fel ca toti ceilalti colegi implicati in fotbalul elitelor europene.
Conte este renumit pentru alegerea sa de a folosi 3-5-2, formula de joc extrem de controversata – formatie ce nu multi au curaj sa o incerce. Dinamismul, complexitatea dar si nenumaratele strategii de joc ce pot fi implementate in acest sistem de joc il fac pe Conte unul din pionerii acestui sistem. Insa in acelasi timp, Conte nu este fixist, capabil sa inteleaga atunci cand echipa nu se poate plia pe un anumit stil de joc, renuntand astfel cu usurinta la propriile idei, facand adjustari la nivel macro oferind jucatorilor posibilitatea de a se afla in largul lor pe teren.
Este tipul de antrenor caruia ii place sa-si structureze singur echipa, transferand jucatorii pe care ii considera doar el folositori. Din aceasta privinta ar putea intampina probleme la Chelsea, in ultima perioada mutarile lui Emenalo pe piata de transferuri sunt cele care au decis ce jucatori au avut la dispozitie o serie lunga de antrenori.
Este asteptat la Chelsea sa revolutioneze echipa, sa ofere identitate si sa-si implementez propriile idei, insa e greu de realizat acest lucru, avand in vedere ca la Chelsea se afla o suita de rezerve care au fost transferate din motive mai mult sau mai putin obscure, prietenii vechi si datorii personale ce urmau a fi platite prin perfectarea acestor transferuri.

Embed from Getty Images

Cu o personalitate puternica, Conte tine foarte mult la ideile sale referitoare la ce inseamna ‘lotul ideal’, motiv pentru care a si parasit Juventus, atunci cand opiniile sale in ceea ce priveste transferurile nu au mai fost aceleasi cu conducerea clubului. O alta situatie cu care s-ar putea inalni si la Chelsea, Roman Abramovich de multe ori sustinundu-l pe Michael Emenalo in demersurile sale ori transferand jucatori datorita favoritismelor sale.
Conte nu tine cont nici de jucatorii emblematici pentru club, criticandu-l aspru pe Buffon cand acesta a intrerupt sedinta tinuta de Conte dorind sa aduca in discutie bonsurile personale ale jucatorilor, in sezonul in care Conte se concentra sa doboare recordul de puncte castigate de Juventus.
Totodata Conte a reusit sa meninta relatii bune cu jucatorii care l-au tratat cu profesionalism, Andrea Pirlo, un alt nume mare din fotbalul din Italia, il elogia pe antrenorul italian in autobiografia sa.

Embed from Getty Images

Zarurile au fost aruncate, numirea lui Conte la Chelsea este iminenta, mai ales dupa ce Carlo Tavecchio, presedintele Federatiei Italiene a precizat ca lui Antonio Conte ii lipsesc zilele in care calca pe gazon zi de zi.
Personal mi-e greu sa cred ca Antonio Conte va reusi sa se adapteze incat sa poata lucra sub prezenta conducere a lui Chelsea si mai ales ca va reusi sa faca din Chelsea o echipa cu identitate, identitate distrusa dupa plecarea jucatorilor ca Didier Drogba, Frank Lampard si Petr Cech.

Embed from Getty Images