Te afli aici
Acasa > Vocea editorului > Despre Shakhtar Donetsk

Despre Shakhtar Donetsk

Nu sunt un fan al Shakhtar Donetsk sau al lui Mircea Lucescu. Cliseul de antrenor supraevaluat este valabil si in cazul lui „nea Mircea” ca si in cazul lui Villas-Boas.
Standardele campionatului ucrainean nu sunt unele foarte ridicate insa trebuie sa oferim Cezarului ce e al Cezarului.

Shakhtar Donetsk este o echipa tanara cu jucatori de 23 si 24 de ani, care evolueaza impreuna de la varsta de 18 ani si toti sub indrumarea lui „nea Mircea”.
Pe plan european Shakhtar Donetsk se bucura de castigarea Cupei UEFA in anul 2009. Este neinvinsa de 33 meciuri, din care doar doua egaluri. O statistica impresionanta care o face pe Shakhtar favorita (cel putin la casele de pariuri) in meciul din aceasta seara.
Cu un lot de jucatori foarte tineri si extraordinari de tehnici, Lucescu pare sa-si fi facut una dintre cele mai spectaculoase echipe de fotbal din Estul Europei.
Bazat pe propria academie de jucatori, Lucescu si-a impus usor filozofia de joc asupra jucatorilor sai.

Principiul primordial din activitatea lui „nea Mircea”:
„Prefer sa lucrez cu jucatorii tineri pentru ca e foarte greu sa schimbi mentalitatea unui jucator de 30 de ani.”
Ahmetov i-a lasat mana libera, iar in 6 ani Lucescu a reusit sa creeze o echipa de fotbal extrem de competitiva.
Politica de transferuri este una foarte simpla, a cautat aparatori est-europeni iar brazilienii se ocupa cu ofensiva.

In atac, principalul actor este Luiz Adriano, un atacant foarte mobil, caruia ii place sa dribleze si sa caute spatiile dintre fundasii adversarului.
In spatele lui Adriano se afla Wilian si Teixeira, alti doi jucatori foarte tehnici, care activeaza pe flancuri iar relatiile de joc dintre cei trei sunt extraordinare.
Daca Wilian este un jucator mai incisiv, care urca mai mult in atac incercand sa patrunda de unul singur, Teixeira este opusul sau incercand sa joace pase dintr-o atingere sa intre in combinatii rapide cu ceilalti jucatori.
Mijlocasul de creatie sau numarul 10 din echipa lui Lucescu este Mkhitaryan. Un jucator foarte mobil si atletic, care poate evolua oricand ca pivot. Aceasta versatilitate ii ofera lui Lucescu posibilitatea de-a schimba schema de joc in momentul in care este nevoie de un al treilea atacant.

La mijlocul terenului Fernandinho face legatura dintre inchizatori si atacanti, fiind unul din punctele cheie din jocul lui Lucescu. Foarte bun la pasele lungi poate dicta tempo-ul jocului in functie de situatie.
Alaturi de Fernandinho in rolul de pivot mai evolueaza si Hubschman, un jucator mai static care de cele mai multe ori acopera spatiile din mijlocul defensivei.

In aparare ii avem pe Dario Srjna si Razvan Rat, romanul participand mai des la faza ofensiva iar Srjna are profil mai defensiv.
Defensiva lui Lucescu practica un joc riscant, fundasii centrali sunt obisnuiti sa fie aproape de mijlocul terenului oferind astfel suport imediat pentru ofensiva.

Asadar, echipa lui Lucescu are o multime de puncte forte si e de datoria lui Di Matteo si a elevilor sai sa descopere si sa exploateze la maxim lacunele din echipa Sahtiorului. In niciun caz nu va fi un meci usor si nu trebuie tratat cu superficialitate, un egal pe Donbass Arena si 2 victorii pe Stamford Bridge, in retur, ar trebui sa garanteze locul 1 din grupa E.

Lasă un răspuns

Top