Nimeni nu a fost impresionat de Ramires când a jucat prima dată. Probabil naționalitatea oferă senzația unui stereotip, te aștepți ca un brazilian să fie un jucător foarte tehnic, un jongleur desăvârșit care să te bucure cu schemele inventate pe teren și in acelaşi timp devastator în fața porții.
Ramires nu a vrut să ofere aceiași impresie. Primul debut la națională l-a avut atunci când l-a înlocuit pe Robinnho în 2008 făcând parte din echipa pentru jocurile Olimpice. Începutul carierei sale la Benfica a fost fulminant, patru goluri în primele cinci meciuri. Disciplină, rezistentă fizică și încrederea de sine sunt calitățile principale ale brazilianului.

 Inițial par calități care nu sunt foarte spectaculoase și aștepți de la el spectacol pe teren, iar de multe ori rămâi dezamăgit de Ramires – însă cu cât îl urmărești mai mult cu atât înțelegi mai bine valoarea jucătorului.
Rămâne un jucător greu de catalogat, mai ales că aparține fotbalului brazilian. Luis Felipe Scolari a creat la naționala Braziliei un sistem de joc, care în 2002 ca câștigat Campionatul Mondial, cu fundașii centrali Lucio, Roque Junior, Edmilson iar alături de ei Roberto Carlos și Cafu. Ca mijlocași defensivi Gilberto Silva și Kleberson. În față, atacanți că Ronaldo, Ronaldinho și Rivaldo, toți atacanți de mare clasă.
Înafara acestor tipuri de jucători, Brazilia nu a mai oferit jucători de calitate mondială. În momentul de față e greu să găsești, în Brazilia, jucători care pot fi folosiți în postura de mijlocaș „box to box”.
Ramires este o încrucișare a două tipuri de jucători, mijlocașii de bandă și mijlocașii defensivi. Este oarecum neobișnuit să vedem un jucător de-o asemenea rezistență fizică folosit puțin altfel față decât ne-am fi așteptat.
„Când echipa mea se apără întotdeauna încerc să ajut apărarea, prin închiderea spațiilor de la mijlocul terenului, iar atunci când echipa atacă încerc să creez superioritate pe flanc, astfel jucătorii de creativate se pot bucura de spațiile pe care eu le dezvolt.
La primul său club, Cruzeiro, Ramires a fost poreclit „O Queniano Azul” – kenyanul albastru – din cauza mobilității sale constante. Văzut ca un jucător curajos, s-a ajuns la concluzia că Ramires ar fi potrivit fotbalului britanic, din nou o ciudățenie, de obicei brazilienii se află în Serie A sau La Liga.

Venit în Premier League, lui Ramires i s-a părut dificil la început. Alergă foarte mult însă era ușor de deposedat umăr la umăr. Datorită faptului că Frank Lampard, avea incursiuni constante în careul advers, Ramires a trebuit să renunțe la jocul pe verticală, fiind folosit mai des pe flanc. În momentul de față, de când RDM se află la conducerea echipei, Ramires a devenit un jucător exponențial pentru Chelsea.
Folosit într-o poziție care îi place, cu Frank Lampard și Obi Mikel în roluri de închizători, Ramires poate intra, din flanc, în centrul defensive adverse cu sau fără balon. În formula lui Di Matteo, 4-3-2-1, este nevoie de jucători disciplinați pe flancuri, care să participe la faza defensivă la fel de mult cum participă la faza ofensivă – din acest motiv Sala Kalou și Ramires sunt folosiți în locul lui Juan Mata și Danny Sturridge.
Mata a fost mutat în centru, ca mijlocaș ofensiv sau mijlocaș de creație, însă nu același lucru putem spune despre Sturridge, care în momentul de față este rezervă.

Golul pe care l-a înscris în Cupă, împotrivă celor de la Spurs, este exact ceea ce Di Matteo vrea de la el. Dacă urmărim un „live text ” al acelui meci, observăm că numele lui Ramires apare abia în minutul 77. În mintea unui fan Cristian Ronaldo sau Lionel Messi, Ramires nu face nimic deosebit în teren, însă tot timpul este disponibil să primească o pasă, tot timpul în poziția corectă și își îndeplinește cu stoinicism îndatoririle defensive. L-a ajutat pe Bosingwa la atacurile lui Gareth Bale iar pe Assou-Ekotto l-a chinuit tot meciul. A apărut în centrul terenului atunci când genunchii lui Scot Parker au început să cedeze.
Ca o statistică în plus, Ramires este cel mai eficient „tackler” și „dribleur” al echipei, statistică unică pentru un jucător de Premier League.
În meciul cu Benfica, Ramires a alergat nici mai mult nici mai puțin de 105 ori lungimea stadionului Stamford Bridge, adică 11.839 metri. Un jucător tehnic, însă mobilitatea este principala sa calitate.

În era mijlocașilor cu super pase, conceptul de energie brută pare să fie ignorat, element primordial pentru eficiența unui fotbalist.
Să facem o comparație cu un jucător din Premier League asemănător lui Ramires.
Jordan Henderson (Liverpool), criticat pentru jocul slab făcut din acest sezon. Însă nu se iau în considerare aspecte importante, lipsa de mobilitate a lui Charlie Adam și lipsa de suport ofensiv a lui Lucas Leiva, lucruri pe care, spre încântarea mea, Dalglish nu vrea sau nu poate sa le rezolve.
Henderson și Ramires vor fi probabil eroii finalei Cupei Angliei de luna viitoare, iar diferenţa dintre cele două echipe vor fi indivizii din jurul celor doi jucători, oricum se anunţă o finală extrem de interesantă, intre două echipe care in acest sezon nu au strălucit in campionat.

 

Michael Cox, Guardian.co.uk 

Noi citim Guardian co.uk pentru ca de pe sport.ro nu inveti fotbal