Este primul sezon in care sistemul „Hawkeye” functioneaza in Premier League. UEFA inca nu a adoptat aceasta tehnologie si refuza sa o foloseasca in meciurile din competitiile europene.

Sistemul functioneaza astfel:

Fiecare poarta este monitorizata de 7 camere de luat vederi, amplasate pe acoperisul stadionului, camere care au o flexibilitate foarte mare. La baza acestor camere de luat vedere sta un sistem informatic extrem de performant care are rolul de-a analiza si procesa capturile facute de camerele de luat vederi. Sistemul analizeaza fiecare imagine in parte, identificand daca apare sau nu mingea in capturile preluate. Unitatea de procesare este capabila sa identifice mingea chiar daca aceasta nu este vizibila in intregime sau este murdara de noroi si nici nu este afectat de conditii meteo nefavorabile.

In urma analizei a celor toate 7 imagini primite de la cele 7 camere arbitrul primeste informatia pe ceasul sau daca mingea a trecut sau nu linia portii. Arbitrul poate primi si informatii de genul „near miss”  sau ca balonul nu a trecut in intregime de linia portii.

Acuratetea sistemului „Hawk-eye” nu poate fi pusa la indoiala, acesta fiind capabil sa gaseasca si sa analizeze pozitia balonului chiar daca mingea se afla in doar doua din cele sapte imagini transmise de camere. Sistemul este facut sa functioneze la milimetru astfel incat nicio reluare TV sa poata contrazice rezultatul analizei. „Hawk-eye” nu este influentat de culoarea mingiei sau a liniei portii iar camerele folosite de acest sistem pot inlatura din imagine jucatorii din zona balonului pentru a oferi reluari extrem de clare.

Hawk-eye mai este folosit in tenis, cricket, baseball si urmeaza sa fie adoptat si de hockey-ul pe iarba.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UTUwHumPpdI[/youtube]